SRC 2 Belgesi

SRC 2 Belgesiyurt içi yolcu taşımacılığı yapan şoförlerin bulundurması zorunlu olan mesleki yeterlilik belgesidir. SRC 2 Belgesi‘ne sahip otobüs, minibüs ve yolcu taşımacılığı yapılan herhangi bir araç ile Türkiye sınırları içerisinde yolcu taşımacılığı faaliyeti gösterilebilir.

SRC 2 Belgesini Kimler Alabilir?

SRC 2 Kimler AlabilirKimler SRC 2 Almak Zorundadır soruları genellikle SRC Kursumuza sorulan sorulardan bir kaçıdır. SRC 2 almanızda en önemli önceliklerden bir tanesi de Yolcu Taşımacılığı sektöründe görev yapıyorsanız zorunlu bir belgedir. SRC 2 ise size Yurt İçi düzeyde yolcu taşımacılığı yapabilmenize olanak sağlar.

Aktif olarak veya ileride iş kariyeriniz dahilinde Yolcu Taşımacılığı var ise bu belgeyi almanız gerekir. Yurt içi düzeyinde otobüs, minibüs, taksi, dolmuş, özel halk otobüsü vb. yolcu taşıyan ticari araç kullanıyorsanız SRC 2 bulundurmanız zorunludur.

  • En az ilkokul mezunu,
  • En az B Sınıfı Ehliyet Belgesi,
  • Silah, uyuşturucu, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör suçlarından sabıkasının olmaması

şartları ile SRC 2 almak mümkündür.

SRC 2 Belgesi Nasıl Alınır?

SRC 2 almak için eğer ehliyet tarihiniz 25.02.2003 tarihinden önce değilse SRC 2 Sınavına girerek SRC 2 alabilirsiniz.  SRC 2 alınacak eğitimlerde cezalar, trafik kuralları, çalışma ve dinlenme süreleri, ilk yardım, harita bilgisi, turizm ve yolcu taşımacılığı gibi dersleri içeren toplam 36 saatlik bir SRC 2 Eğitimine katılmanız gerekir. Eğitimler sonunda yapılacak SRC 2 Sınavından 70 veya üzeri puan almanız halinde SRC 2 Sınavından başarılı sayılır ve SRC 2 almaya hak kazanırsınız.

SRC 2 Belgesi Gerekli Evraklar

Genel olarak SRC Belgelerinde olduğu gibi SRC 2 Gerekli Evraklarda aynı şekildedir;

  • 2 adet Biyometrik Fotoğraf
  • Ehliyet ve Kimlik Fotokopisi
  • Diploma ve Sabıka Kaydı

bu belgeleri kayıt olacağınız Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış SRC 2 Belgesi Eğitimi veren SRC 2 Belgesi Kurs Merkezine ibraz etmeniz ve başvurmanız gerekecektir.

SRC 2 Belgesi Olmadan Araç Kullanmanın Cezası

SRC 2 olmadan ticari amaç ile herhangi bir taşımacılık faaliyetinde bulunulması durumunda cezai işlem uygulanmaktadır. SRC 2 bulunmadığı halde yurt içi yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan sürücülere hemde araç sahibine idari para cezası uygulanır.

Yurt İçi Yolcu Taşımacılığı yapan SRC 2 Belgesi bulunmayan Sürücüye 350 TL ve Ruhsat Sahibine 850 TL idari para cezası uygulanır.

SRC 2 Belgesi Sınav Tarihleri

SRC 2 Sınav Tarihleri ile ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü 01.01.2017 tarihinden sonra sürücülerin faydasına olacak bir değişikliğe imza atmıştır. Daha önceleri 3 ayda veya 5 ayda bir olan SRC 2 Sınavları her ay düzenlenmekte ve 1 Ayda SRC 2 Belgesi almanız öngörülmektedir. Her ayın 1’i ila 15’i arasında kayıt dönemi ve bir sonraki ayın 1’i ila 15’i sınav dönemi şeklinde düzenlenmektedir.

SRC 2 Belgesi Sınavı Nasıl Olur?

SRC 2 Sınavı Nasıl Olur sorusu özellikle ilk defa yazılan SRC Adaylarımız tarafından bizlere yöneltilen SRC Kursiyerleri için en önemli sorulardan bir tanesidir. SRC 2 Sınavı 2 farklı aşamadan oluşmaktadır. Hafta sonu düzenlenen SRC 2 Sınavları sabah 10:00 itibari ile yapılmaktadır.

  1. Aşama; Yazılı SRC 2 Sınavı : ilk gireceğiniz SRC Sınavı 40 sorudan oluşmaktadır. Yazılı olarak gireceğiniz SRC Sınavında en az 28 doğru yaparak 70 puan veya üzeri almanız gerekmektedir.
  2. Aşama; Sözlü / Görsel SRC 2 Sınavı : ilk girdiğiniz sınavın sonuçları panolarda listelenecektir. Başarılı olmanız halinde saat 13:00 ‘da 2. aşama olan Görsel SRC 2 Sınavına gireceksiniz. Sınav yapıcılar 3 adet Genel Kültür düzeyinde sizlere videolu soru izleteceklerdir. En az 2’sini doğru bilmeniz halinde sınavdan başarılı olacaksınız.

2 Aşamada da başarılı olan adaylarımız hemen ilk işi günü ile birlikte SRC 2 alabilirler.

SRC 2 Belgesi için toplam 4 sınav hakkınız bulunmaktadır. Başarısız olduğunuz takdirde bir sonraki sınava girebilirsiniz. Bir sonraki sınav için 1 ay beklemenize gerek olmamaktadır. Genellikle 15 günde bir ara sınav olacaktır. Toplam 4 hakkınızı kullanmanız durumunda tekrar SRC 2 Belgesi için kayıt olmanız gerekecektir.

SRC 2 Belgesi Sınav Sonuçlarının Açıklanması

SRC 2 Sınav Sonuçlarının açıklanması aynı gün içerisinde olacaktır. Gireceğiniz 2 aşamalı SRC Sınavı Sonuçlarını o gün öğrenebilirsiniz. 2. Aşama olan Görsel Sınav Sonuçlarınızdan emin değilseniz sınava girdikten sonraki ilk 3 iş günü içerisinde SRC Kursunuzdan detaylı öğrenebilirsiniz.

SRC 2 Belgesi Sınavından Başarısız Oldum Ne Yapmalıyım?

SRC 2 Sınavı için toplam 4 sınav hakkınız bulunmaktadır. Başarısız olduğunuz durumda devamındaki diğer hakkınızı kullanabilirsiniz. Tüm haklarınızı kullanmanız durumunda kaydınız silinir ve bir sonraki dönem için tekrar SRC 2 Kaydı yaptırmanız gerekir.

SRC 2 Belgesi Sınav Harcının Yatırılması

SRC 2 Sınav Harcı Milli Eğitim Bakanlığına kayıt olduğunuz SRC Merkezi tarafından yatırılır. Ücreti 2020 yılı SRC 2 Sınav Harcı 100 TL‘dir.

SRC 2 Belgesi Belge Harcının Yatırılması

SRC 2 Belge Harcı Ulaştırma Bakanlığına tarafınızdan yatırılır. VakıfBank veya HalkBank Bankalarının ATMlerinden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Başarılı olmanız halinde yatırılan Belge Harcı 2020 yılı itibari ile 29 TL‘dir.

SRC 2 Belgesi Eğitimleri

SRC 2 eğitimi verilen dersler;

  • Güvenli sürüş teknikleri
  • Ulaştırma Mevzuatı
  • Trafik Kuralları, Cezalar
  • Trafik Kazalarının Önlenmesi
  • Çalışma ve Dinlenme Süreleri
  • Davranış Psikolojisi
  • İletişim Teknolojileri
  • Turizm Taşımacılığı
  • Düzenli Yolcu Taşımacılığı
  • Yasal Sorumluluklar ve Sigorta
  • Harita Okuma Bilgisi
  • İlk Yardım
  • Araç Bilgisi İle Ekonomik Araç Kullanımı

derslerinden eğitimler verilmektedir.

SRC 2 Belgesi Fiyatları

  • 2020 yılı SRC 2 Yurt İçi Yolcu Taşımacılığı Belgesi Fiyatı : 936 TL
  • SRC 2 Belgesi Sınav Harcı : 100 TL
  • SRC 2 Belgesi Belge Ücreti : 29 TL

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir